Tips vid inköp av en ny fiskerulle

När du är i fiskebutiken för att köpa en fiskerulle är det viktigt att förstå de olika komponenterna. Det finns en rad olika modeller, och de är alla konfigurerad med i stort sett samma delar som är byggda för samma ändamål. Att hjälpa dig att landa fångsten.

En fiskerulle består av olika delar som

Ram

Rammen kan vara tillverkad av aluminium, grafit eller en kombination av båda. Enstaka aluminiumramar är extremt slitstarka och har generellt högre kvalitet. Grafitramar är lätta och enklare att hantera.

Spole

Spolen är den del av rullen som linan rullas upp på. Den kan vara inneliggande eller utanpåliggande på rullen.

Linkapacitet

Tabellen som skrivs ut på din rullspole tjänar som riktlinje för hur mycket fiskelinjen spolen kommer att rymma. Det första numret anger lintjocklek mm, medan det andra numret representerar antalet mter. En spolkapacitet på 0,30/100 indikerar att din spole kan rymma 100 meter av en 0,3 mm lina.

Kullager

De inre kullagrena som roterar för att ge en jämn, stabil gång. Betala inte bara antalet lager, utan även för kvalitet och material. Dessutom kommer korrosionsbeständiga lager att vara särskilt viktiga om du planerar att fiska i saltvatten.

Backslagsmekanism

Denna förhindrar att din vev rör sig bakåt när du släpper den. Och när du har krokat en fisk och den samarbetar med slirbromsen.

Slirbroms

Slirbromsen underlättar när du ska drilla in din fångst. Den gör så fisken kan dra ut lina rullen vid rusningar, och du undviker linbrott. Den går att justera in efter fiskens storlek och kraft vid rusningarna.

Vev utväxling

Antalet gånger linföraren vrids för varje vevvarv. Om en rulle har ett utväxlingsförhållande på 6,2: 1, vrider linföraren varje gång du vrider handtaget exakt 6,2 gånger.

Olika typer av rullar

Inkapslad haspelrulle (Abumatic)

En rulle för nybörjaren, enkelt handhavande. För lättare fiske och rekommenderas för barn.

Öppen haspel (Cardinal)

En rulle för den inbitne fiskaren, finns för ultralätt fiske till havsfiske.

Multiplicator rulle (Ambassadör)

En rulle för den veklige fiskeentesiasten, finns för lätt fiske till tungt havsfiske.